מדינות מוצעת ביחס לרוכבי האופניים החשמליים
בנסיון להשפיע על הצעת חוק אותה יזם משרד התחבורה המייצרת גזירות נוספות על רוכבי האופניים החשמליים, השתתפנו בדיון בועדת הכלכלה שהתקיים ב 24.12.18 והצגנו את העמדה שלהלן. עמדתנו לא התקבלה וחוקים המחייבים רוכבי אופניים חשמליים בקסדות אפודים זוהרים אושרו. הקלות ניתנו באותו דיון לנהגים החוצים צמתים כשהרמזור אדום.
את הצעת החוק לעידוד תחבורת אופניים המחייבת רשויות ביצירת התשתית הבטוחה ואת הצעת החוק להגברת בטיחות הרוכבים, המחייבת נהגים לשמירת מרחק מינימאלי מרוכבי אופניים של לפחות 1 מ' בעיר ולפחות 1.5 מ' בכבישים הבין עירוניים, נקדם מול הכנסת הבאה. מוזמנים לסייע לנו בכך https://www.bike.org.il/sos
אופניים חשמליים - עמדת ישראל בשביל אופניים 24.12.18
השימוש באופניים חשמליים נמצא במגמת עליה בכל העולם וגם בישראל. בשנת 2017 נמכרו בישראל מעל 300,000 זוגות אופניים רגילים ו 300,000-זוגות אופניים חשמליים שהתווספו לכ 200,000 זוגות אופניים חשמליים המתגלגלים ברחובות ולמספר לא ידוע של אופניים רגילים.
מדינות רבות בינהן מדינות ה- OECD מקדמות את תחבורת האופניים וכלל זה תחבורת האופניים החשמליים. זאת בשל היותם כלי תחבורה עירוני יעיל, חסין פקקים ומצוקת חניה התורם לבריאות הציבור ולאיכות החיים והסביבה העירונית וכלכלה העירונית. הן אימצו אסטרטגיה לאומית המעודדת שימוש באופניים, הגדירו מטרות, יעדים מדידים ומיישמות תוכנית עבודה המאפשרת את השגתה המגובה בתקציב מתאים. המדיניות הלאומית מחלחלת לעיריות. כך לדוגמא ברלין, שהציבה לעצמה יעד: 1 מליון רוכבי אופניים חשמליים עד 2020.
מדינת ישראל הציבה לעצמה יעד להפחית את השימוש בנפט בתחבורת ישראל ב 60% עד 2025 ומתקצבת במאות מיליונים, רכש של אוטובוסים חשמליים, תשתיות טעינה לרכבים חשמליים, תקציב לרשויות מקומיות למעבר לרכבים חשמליים, חשמול של הרכבת, אבל עושה הכל כדי לדכא את מאות אלפי המשתמשים כיום, על חשבונם, בכלי רכב חשמליים.
למדינת ישראל אין אסטרטגיה ככל הנוגע לתחבורת אופניים. התחום לא נמדד, לא מנוהל, חסר מטרות, יעדים ותוכנית עבודה. בניגוד לנושאים תחבורתיים דוגמת תחבורה ציבורית, תחבורה ימית, תחבורה אוירית, אין אפילו רפרנט אחד במשרד התחבורההמרכז את הנושא, העובד עם רפרנטים רלוונטים במשרדי ממשלה/עיריות או מול בעלי עניין אחרים והנושא נופל בין הכיסאות.
ל"מדינות האופניים המוכרות" המשקיעות תקציבים משמעותיים בפיתוח תשתית לרכיבה קידום תחבורת אופניים הצטרפו בשנים האחרונות גם מדינות רבות נוספות בינהן בריטניה, צרפת, ספרד ואלבניה. כך לדוגמה בבודפשט בירת הונגריה הושלמה לאחרונה רשת שבילי אופניים באורך כולל של 200 קילומטר.
בישראל לעומת זאת, ברוב הערים אורך שבילי האופניים המצטבר קטן מ 10 קילומטר. השבילים שישנם אינם רציפים וגם התקציבים המצומצמים הזמינים במשרד התחבורה, כ- 50 מליון ש"ח בשנה, אינם ממומשים על ידי הרשויות המקומיות.
פער משמעותי בין ישראל למדינות OECD קיים לא רק בהיבט של פיתוח תשתיות לרוכבי אופניים והנכונות להקצות את זכות הדרך לטובת תחבורת אופניים אלא גם במודעות הנהגים ורוכבי האופניים וחוסר היכרות עם החוק היבש המחייב רוכבי אופניים לרכב על הכביש, כשאין שביל אופניים (בדרך כלל אין). מחקרים המצביעים על קשר בין העדר מודעות של נהגים לנוכחות של רוכבים על הכבישים והמעורבות של אותם נהגים בתאונות דרכים עם רוכבים, נתמכים על ידי דיווחים רבים מרוכבים לקו החם של ישראל בשביל אופניים על נהיגה מסוכנת של נהגים ועל העדר אכיפה של המשטרה כלפי נהגים המסכנים רוכבים.
המלצות למדיניות בנושא אופניים חשמליים של עמותת ישראל בשביל האופניים
עמותת ישראל בשביל אופניים מציעה לצמצם את התאונות שבהן מעורבים אופניים חשמליים באמצעות יישום של פרקטיקות שהוכחו כמוצלחות במדינות רבות בעולם:
1. מדיניות ותשתיות
אימוץ בישראל של תוכנית לאומית לעידוד השימוש באופניים, הכולל התייחסות לאופניים חשמליים, להגברת בטיחות הרוכבים ולצמצום תאונות הדרכים והקונפליקטים בין הרוכבים למשתמשי הדרך האחרים.
אימוץ חזון אפס (vision zero) להפחתת הרוגים ופצועים קשה מתאונות דרכים.
יצירת מחויבות של רשויות לקדם תשתית בטוחה לרוכבי האופניים, מופרדת מתנועת הולכי הרגל ובכלל זה אזורי מיתון תנועה ושדרות אופניים, הוספה של מעברי חצייה מוגבהים ומעברי חצייה לאופניים להגברת בטיחות משתמשי תחבורה רכה.
2. חינוך והסברה
העלאת מודעות נהגים לנוכחות של הרוכבים בכבישים ולכללים לנהיגה לצד רוכבי האופניים שיצמצמו את הסיכון לקונפליקטים ביניהם.
חקיקה ואכיפה
אכיפת החוק האוסר רכיבת אופניים חשמליים במדרכה, במיוחד באזורים שבהם אופניים מסכנים הולכי רגל.
העברת חוק שיחייב נהגים מינימום מרחק של 1 מטר בעת עקיפת אופניים בעיר -ו1.5 מ' מחוץ לעיר.
אכיפה של איסור יבוא ומכירת אופניים חשמליים לא תקניים.
משרד התחבורה יאמץ את התקינה האירופאית הכוללת קטגוריה ברישיון הנהיגה לכלי רכב מנועיים זעירים המותאמים לרכיבה בעיר (שמהירותם 45-25 קמ"ש). כלי רכב אלה יכולים להיות אופניים ממונעים (Bike-E) קורקינטים חשמליים, מכוניות זעירות וכיוב'. לכלי רכב אלו יהיה מספר, והנוהג/רוכב עליהם ידרש לרישיון וביטוח בתוקף. הנהיגה / רכיבה על כלי תחבורה אלו תהיה על הכביש ולא על שבילי אופניים.
מדידה והערכה
הלמ"ס יוסיף מדידה שנתית של כמו הרוכבים באופניים ובאופניים חשמליים כך שיהיה בסיס למדיניות ציבורית בתחומי בטיחות ותחבורה. המשטרה והלמ"ס יבצעו שיפור מהותי בתיעוד תאונות של משתמשי תחבורה רכה- כ ולל הבחנה בין אופניים לאופניים חשמליים ודיוק עד רמה של מטר במקום התאונה על בסיס נתוני GPS.
עיריות יחוייבו במדידה ושיתוף של תנועת רוכבי האופניים.
נספח1: סוגי אופניים חשמליים
בעולם קיימים שני דגמים של אופניים חשמליים:
Pedelecs .א
אופניים עם מנוע עזר –מנוע חשמלי שהספקו אינו עולה על 250 וואט. רק בעת דיווש המנוע עובד. לאופניים אלו יש חיישן המווסת את מהירותם עד לכ-25 קמ"ש. נכנסים לקטגוריית האופניים. דגמים אלו מאושרים לשימוש בישראל, אם כי לפי הערות אופניים חשמליים רבים "שודרגו", מגיעים למהיריות גבוהות יותר, אינם עומדים בתקן ומסכנים את המשתמשים ואת העוברים ושבים.
ב .E-Bike
מצוידים במנוע חשמלי שהספקו 750-250 וואט. הרכיבה עליהם יכולה להיעשות ללא דיווש, רק על ידי המנוע. מהירותם עשויה להגיע ל 32-25 קמ"ש במישור. נכנסים לקטגוריית הקטנועים/ אופנועים ומחוייבים ברגולציה דומה (מספר, טסט, לימודי תיאוריה וכו') לא מאושרים בישראל
נספח 2. רוב הרשויות המקומיות לא מממשות את התקציבים הממשלתיים הזמינים לפיתוח שבילי אופניים
קטגוריות: אופניים חשמליים