top of page
anchor-stop-theft

צמצום הסיכון לגניבות אופניים

הדגמה של קשירה נכונה במנעול חוליות. במקרה זה גם הגלגל הקדמי פורק ונקשר. אפשרות מומלצת אחרת היא לא לנעול את הגלגל הקדמי או לנעול אותו באמצעות שרשרת אחרת, דקה יותר. יש סיכויים שהמשאבה שהושארה, לא תשרוד את החניה.

גניבות אופניים  כבר מזמן הפכו למכת מדינה. הנסיון מלמד שכל מנעול ניתן לפריצה אבל לסוג המנעול, למיקום חניית האופניים ולאופן נעילתם השפעה על סיכויי האופניים להגנב. המקום הבטוח ביותר הוא בתוך מבנה סגור ונעול (בית/משרד וכו'). לטובת אלו  הנאלצים לקשור אותם בחוץ צרפנו מדריך קצר:

 

  • רצוי לקנות מנעול חוליות (מפלדה מגלוונת) ומנעול U ולא מנעולי שרשרת למינהם. היתרון של מנעולים אלה הוא שהם מחייבים את הפורץ להצטייד במסור דיסק כדי לפרוץ אותם. את המנעולים הדקים יותר ניתן לפרוץ על ידי קאטר בתוך מספר שניות. החסרון של מנעול חוליות הוא המשקל שלו (כ-2 ק"ג). ניתן להקל על בעיה זו על ידי קנייה של שני מנעולים - מנעול אחד הנשאר במקום החניה שליד העבודה ומנעול שני בבית.

  • משקלו של מנעול U קל יותר ממשקל מנעול חוליות, אבל הוא מאפשר פחות גמישות בהינעלות לעמודים וחפצים.

  • מומלץ לנעול את שני הגלגלים והשלדה לעמוד/מתקן חניה מאסיבי וכך לצמצם את הסיכון שיגנבו לכם את הגלגלים. ודאו שקשרתם למשהו חזק ועמיד מספיק - לא לגדר שקל לחתוך אותה,  או לעמוד נמוך ממנו ניתן לשלוף את האופניים. שימו לב שהעמוד אליו קשרתם אינו מנוסר (תעלול  מוכר של גנבי אופניים סדרתיים). כדאי לקשור את האופניים במקום מואר וציבורי. קשירת האופניים במקום נסתר אמנם תקטין את הסיכוי שגנב יבחין בהם, אבל גם תאפשר לו לפעול בלי הפרעה ובלי חשש.

  • הכיסא, המשאבה, הספידומטר וכל אביזר נתיק שהרכבתם על האופניים עלול להגנב אם תחנו אותם בחוץ. מומלץ שלא להשאיר אותם עם האופניים.

  • מומלץ לקשור את האופניים בקרבת שומר/ מצלמת אבטחה. מקומות עבודה רבים דואגים למקום חניה מסודר לאופניים. בחלק ממקומות העבודה ניתן פשוט להכניס את האופניים למקום העבודה - למחסן, מקלט וכו'.  לרוב, הסבלנות להכנסת אופניים מתקפלים גבוהה יותר.

  • וודאו שאתם לא מפריעים לתנועת הולכי הרגל או אופניים. אל תחנו על שביל אופניים. ישנן עיריות המפנות אופניים המהוות הפרעה לתנועה.

  •  

  • הערות נוספות

  • ניתן לסמן את האופניים ולרשום אותם במאגר של המשטרה. מי שלא רוצה לטרוח לסמן, בכל אופניים יש מספר שלדה בצד התחתון של השלדה מתחת לציר הפדלים. יש אנשים שהאופניים שלהם נגנבו ונמצאו בפשיטות משטרה על גנבי אופניים.

  • המתגוררים או עובדים בתל אביב יכולים להשתמש בפרויקט "תל-אופן" - השכרת אופניים במנוי שנתי.

  • לנסיעות עירוניות המסתיימות בחניה שלא במבנה נעול, מומלץ להשתמש באופניים שנראים לא יקרים. המהדרין, מלכלכים אותם בכוונה ומסתירים כל עדות למותג אטרקטיבי. הם מחנים את אופניהם לרוב ליד אופניים הנראים יקרים יותר, והמצויידים במנעול נחות...

  • לחץ ציבורי עוזר. רוב גניבות האופניים מתועלות למספר מצומצם של חנויות המוכרות אופניים גנובים. אל תקנו אופניים גנובים, דווחו למשטרה במקרה ונתקלתם באופניים החשודים כגנובים, או אם חס וחלילה, נגנבו אופניכם. צוות המשימה שהקימה העמותה למלחמה בגניבת אופניים ישמח לעדכון במייל office@bike.org.il

anchor-riding-with-kids

הרכבת ילדים על אופניים

הגיע היום שכל כך חיכית לו, והצאצא שלך יושב בהצטיינות שומר על ראש זקוף ובשל לקבל כיסא משלו על האופניים שלך, האופציות הקיימות הן:

 

 

  • עד גיל שנתיים- יש למקם את הכיסא מקדימה, על השילדה או על הכידון.

 

  • מגיל שנתיים- אנחנו ממליצים להרכיב את הכיסא על סבל אחורי. קיימים דגמים המתחברים לשלדה באמצעות תושבת ייעודית,ודגמים אחרים המתחברים לסבל. ניתן להשתמש בריקשה נגררת המאפשרת ישיבת שני ילדים השוקלים יחד עד 45 ק"ג. 

 

  • מגיל חמש- אפשר להרכיב את הילד על נגרר המצויד בגלגל אחד המתחבר לאופניים של ההורה. אלטרנטיבה אחרת:  לגרור את אופני הילדים על ידי חיבורם לאופני ההורה במוט גרירה.

 

חשוב:

לבחור בכיסא תקני, לחבוש קסדה לילד ולחגור אותו.

לקחת בחשבון את השוני במשקל ובאורך הנגרר/הכיסא, להמנע מירידת מדרגות ומתמרונים מסוכנים.

על פי חוק, על המרכיב להיות בן 14 ומעלה.

 

ישראל בשביל אופניים מזמינה אתכם להצטרף לחוג טיולי המשפחות, ואת ילדכם לחוגי האופניים. ההדרכה על ידי מדריכים מוסמכים. 

ancor-safe-riding-area

מציאת נתיב לרכיבה בטוחה

איזה נתיב עדיף?

חפשו נתיב קל ובטוח לרכיבה.

העדיפו מסלול בו יש שביל אופניים.

רכבו ברחובות בהם תנועת הרכבים דלילה, כדי שהרכיבה על הכביש (שהינה חובה ברחוב בו אין שביל אופניים) תהיה בטוחה.

 

כיצד למצוא מסלול או לשפר את המסלול הקיים?

חפשו מסלול הליכה בתוכנת מפות, Google Maps או מפת אופניים ציבורית גוש דן.

התייעצו עם רוכבים מנוסים- היכן כדאי לרכב? מדוע מסלולים מסויימים מועדפים?

המנעו מדרכים פקוקות ומעקיפת רכבים.

בבחירת מסלול בשעות החשיכה, העדיפו רחובות מוארים.

הכירו חלופות למסלול- מסלולים עם פחות עליות, מוצללים או עם "מקלטי גשם". הבינו את היתרונות והחסרונות של כל מסלול, ונסו להתאימם לזמנים וצרכים שונים.

 

וודאו שבמסלול שבחרתם אין עליות קשות, במידה וכן, מצאו חלופות:

ציירו מסלול ב-Google Earth (לא Maps), והציגו את מפת הגבהים (show elevation profile).

בדקו בעצמכם! צאו לרכיבה והכירו את השטח.

 

אם לפניך מסלול ארוך ומאתגר במיוחד, בדקו את האפשרות לשילוב תחבורה ציבורית, ברכבת, באוטובוס, במונית או בטרמפ. אם מדובר בנסיעה תכופה (למשל לאוניברסיטה או מקום עבודה) כדאי להתחיל לרכב ובמקרה והתייעפת לעבוד לתחב"צ. בכל רכיבה ניתן להגדיל את מרחק הרכיבה ולצמצם את זמן האוטובוס ובכך לשפר את הכושר האישי והמסוגלות. 

 

טיפים לרכיבה בטוחה

היזהרו במעבר משביל אופניים לכביש! הרכבים עלולים לא להבחין בכם.

המנעו מרכיבה על הכביש נגד כיוון התנועה - הסיכוי לתאונה גדל פי 3.

בחרו מסלול ללא כבישים ראשיים וצמתים גדולים.

anchor-city-riding

רכיבה עירונית ובין עירונית

רכיבה בעיר

בספרות המקצועית 7 ק"מ הם המרחק האידיאלי לשימוש באופניים לצורכי יוממות  (פחות מחצי שעת רכיבה בקצב נינוח). במרחק זה האופניים הם כלי תחבורה מהיר גם ביחס לכלי רכב ממונעים.

 

אלו הרוכבים למעלה מ-7 ק"מ יכולים לשקול שימוש במקלחות לשמירת היגיינה אישית, או שימוש באופניים חשמליים. 

 

רכיבה בין עירונית

בנסיעה בין עירונית ארוכה מומלץ לשלב בין רכיבה על אופניים ושימושב תחבורה ציבורית. בזכות פעילות צוות אופניים ותחבורה ציבורית של העמותה, החל משנת 2011, ניתן להעלות אופניים לאוטובוסים בין עירוניים על בסיס מקום בתא המטען, ללא תוספת תשלום. העלאת אופניים מותרת גם לרכבת, בכפוף להנחיות רכבת ישראל.

 

אלו שאינם מעוניינים להעלות את האופניים יכולים להחנותם בסמוך לתחנה(בצורה בטוחה) ולהמשיך באוטובוס או ברכבת.

anchor-bike-types

סוגי אופניים

קיימים אופניים מדגמים שונים ולכל דגם יתרונות וחסרונות. לכן, לפני בחירת אופניים חשוב להבין את הצרכים (מהם נגזר הדגם המתאים) ולהחליט על התקציב הרצוי.    

 

אופני עיר

לאופניים צמיגים דקים וחלקים יחסית המייצרים חיכוך מינימלי עם הכביש ומאפשרים רכיבה מהירה. השלדה מאפשרת תנוחת רכיבה זקופה ונוחה. מומלץ להתקין על האופניים רגלית, סלסלה/סבל, פעמון, מגיני בוץ, מגן שרשרת וכמובן פנס/נצנץ קדמי ואחורי.

אופני הרים

מתאימים למי שרוצה לרכוב בשטח. לאופניים צמיגים רחבים המשפרים את אחיזת האופניים בקרקע ואת יכולת הבלימה. לאופניים מסוג זנב קשיח (ז"ק) יש בולם קדמי בלבד בעוד שלאופניים מסוג שיכוך מלא (ש"מ) יש גם בולם אחורי. אם התקציב עומד על סכום של עד 3,500 ש"ח, מומלץ לרכוש אופני ז"ק בלבד.

אופני כביש

מתאימים לרכיבה ספורטיבית על כבישים בין עירוניים. לאופני כביש  צמיגים דקים ושלדה קלה ועדינה. לפיכך, חשופים יותר לפנצ'רים ולשמיניות בצירים. לרוכבים הבוחרים להתנייד בעיר עם אופני כביש, אנחנו ממליצים להשאר על אספלט ולהמנע מקפיצת מדרגות (כמו אלו שבמעבר משביל אופניים לכביש).

אופניים מתקפלים

אופציית הקיפול מאפשרת העלאת האופניים לתחבורה ציבורית ולרכב הפרטי, אחסון מתחת לשולחן במשרד או בבית. גלגלי האופניים הקטנים מאפשרים קיפול קומפקטי אך רגישים יותר למהמורות בדרך, והופכים את חווית הרכיבה למהנה פחות מהרכיבה בדגמים הגדולים יותר. ההבדל בין הדגמים השונים של האופניים המתקפלים הוא בעיקר בידידותיות הקיפול, במשקל האופניים וכמובן, במחיר... קיימים גם דגמים פופולארים של אופניים חשמליים מתקפלים.

אופניים חשמליים

מהווים פתרון למאותגרי כושר פיסי ולחוששים מהזעה בדרך למשרד. החסרון שלהם הוא היתרון שלהם (הרוכבים עליהם לא "עושים כושר", על הדרך), המחיר שלהם (יקרים מאופניים נטולי מנוע) ומשקלם. לתקנות הישראליות

anchor-safe-riding

טיפים לרכיבה בטוחה

לרכיבה בערים (כמו לאורך כבישים בין עירוניים או בשטח) יש את החוקים שלה.

שמירה עליהם, תשמור על חייכם!

  • הסכנה הגדולה ברכיבה בעיר היא המפגש עם מכוניות בצמתים. האטו לפני הצומת!

  • אל תרכבו נגד כיוון התנועה! הנהגים לא יצפו לכם והסיכוי להיקלע לתאונה גדל פי 3. בנוסף, אתם מסכנים את אלו הרוכבים על פי חוק, עם כיוון התנועה.

  • העדיפו כבישים שקטים על פני כבישים ראשיים ועמוסים. הרכיבה בכבישים בהם מכוניות נוסעות מהר מסוכנת והסיכון להיפגע בתאונה ובפציעה חמורה גבוה יותר. בנוסף, ברכיבה בכבישים סואנים אתם נחשפים לזיהום אוויר מאגזוזי הרכבים ומסכנים את בריאותכם.

  • בשעות החשכה האירו את עצמכם כמה שיותר. הקפידו להצטייד בפנסים/נצנץ קדמי ואחורי. כמו כן, מומלץ ללבוש ווסט צהוב זוהר/חולצה זוהרת.

  • הזהרו מדלתות נפתחות של מכוניות חונות/עוצרות.

  • המנעו מרכיבה עם אוזניות. האוזניות מפריעות לשמיעת המתרחש סביבכם - כמו מכונית המגיחה מרחוב צדדי.

  • רכבו בדרכים "פופולאריות" בקרב הרוכבים. ככל שיש יותר רוכבים בדרך, הנהגים יודעים לצפות להם ונוסעים בזהירות (בדרך כלל).

  • בצמתים גדולים שקלו לחצות כהולכי רגל במעברי החציה. מדובר בפתרון בטוח לפניה שמאלה, למשל. במצב כזה עליכם להוליך את האופניים.

  • חבשו קסדה. קסדת אופניים תסייע לבטיחותכם ותגן עליכם מפני פגיעות ראש בתאונות במהירות נמוכה.

  • באופן כללי, מומלץ שתאמצו דפוסי רכיבה פרנואידים של "כולם רוצים לדרוס אותי". גם אם זה לא נכון, גישה זו תסייע לכם להישאר ערניים, זהירים ובריאים.

  • למדו מטעויות - אם חס וחלילה נפלתם ו/או קרתה לכם תאונה עם הולך רגל ו/או רכב, הדבר החשוב ביותר (מלבד בריאותכם וטיפול בפציעה) הוא ללמוד ולנסות לנתח במה יכולתם לשנות את אופן הרכיבה ו'או מה יכולתם לעשות על מנת להמנע מהתאונה. זכרו כי בכביש (ובחיים בכלל) עלינו להיות קודם כל חכמים, ולא צודקים. אין חכם כבעל נסיון!

 

  • רכיבה בטוחה בגשם ראו עוד בעמוד מזג אוויר

  • רכבו לאט!  על מנת להמנע מהחלקה על הכביש.

  • הקפידו על נראות. רכבו עם פנסים דולקים ושימו לב למכוניות.

  • המנעו מלרכוב על משטחי ברזל, כמו מכסי ביוב, העלולים לגרום לכם להחליק. הזהרו מנקזי הביוב בהם עלולים להתקע צמיגי האופניים (בעיקר אופני עיר/כביש או מתקפלים).

 

אם אתם רוכבים על המדרכות, קחו בחשבון:

  • רכיבה על המדרכה היא בניגוד לחוק, גם כשאין שביל אופניים ברחוב.

  • המדרכה היא המקום של הולכי הרגל. תנו להם זכות קדימה והיו סבלניים.

  • כשאתם מתקרבים למעבר חצייה, האטו והביטו לכל הצדדים לפני החצייה.

  • רכבים היוצאים מחניות ונכנסים אליהן, לרוב אינם מודעים אליכם.

  • אם אין לכם ביטוח פגיעה צד ג', זה הזמן לעשות. 

רכיבה בכל מזג אוויר

riding-in-all-weather

ביגוד ומזג אוויר

באופן כללי כדאי להתאים את הביגוד למזג האוויר- לבוש קל בקיץ, ולבוש מתאים לחורף. בחורף מומלץ להצטייד במספר שכבות כך שתוכלו להתקלף ולהתעטף לפי הצורך. כדי למנוע ממכנס שמאל להתלכלך מהשרשרת מומלץ לקפלו או להכניסו לגרביים, ניתן להעזר בגומיה או סרגל מחזיר- אור לתפיסת המכנס (מחזירי אור שכאלה ניתן לרכוש תמורת 10 ש"ח במשרדי ישראל בשביל אופניים).

רכיבה בגשם

"אין מזג אוויר לא מתאים לרכיבה, יש ביגוד לא מתאים"(פתגם דני מפורסם)

בימים גשומים יכולים רוכבי אופניים להירטב מהגשם, מהמים ומהבוץ הניתזים מגלגלי האופניים וממכוניות חולפות. נוספת לכך סכנת בטיחות הנובעת מהכבישים החלקים והמוצפים. כידוע בישראל  מספר הימים  הגשומים נמוך, ומרבית הגשמים אינם נמשכים זמן רב.  רוכבים מנוסים מעידים שדווקא ביום גשום השימוש באופניים הוא נוח, יחסית לחלופות כמו רכב פרטי או תח"צ שעומדים בפקקי תנועה ארוכים.

 

רכיבה נכונה וביגוד מתאים מאפשרים לרוכב להישאר יבש ולרכוב במהירות, בלי פקקים ובלי איחורים.

 

אז מה עושים?

  • המתינו ביציאה לדרך או תפסו מחסה אם הגשם פגש אתכם באמצע הרכיבה, עד שהגשם יפסק. לרוב מדובר במספר דקות.

  • לאחר גשם חזק, רצוי שתחכו מספר דקות עד לירידת מפלס מי הנגר הזורמים בצידי הכביש.

  • למצטיינים: אם תדעו מה כיוון הרוח, תוכלו לראות מאיפה באים ענני גשם, עוד כמה זמן הגשם יתחיל, או יימשך ומתי הוא עתיד להיפסק. למתעניינים, יש אתרים שמציגים מידע ברזולוציה הזו- ומנסיון פוגעים לא רע, למשל windfinder ומכ"ם הגשם של השירות המטאורולוגי.

  • נסיעה איטית היא בטוחה יותר ונחוצה בימי גשם. מסייעת מפני התזה של מים מהגלגלים. אפשרות אחרת היא שימוש במגיני גלגלים.

  • בימים גשומים במיוחד אפשר להביא בגדים יבשים להחלפה (במיוחד גרביים או נעליים).

  • מעיל גשם קל (מעיל נושם עדיף), שכמיה ומכנסי גשם - אלו מונעים את הרטיבות לגבי רוב הגוף, למעט אזור קצות הידיים, הראש והנעליים. בימים גשומים במיוחד אפשר להצייד בערדליים, או לחסכנים, שקיות לנעליים או מגפיים.

  • נעלי עור נרטבות פחות מנעלי בד.

  • כפפות יכולות לסייע נגד התקררות הידיים. במצבי קור קיצוניים (באיזורים כמו ירושלים) אפשר להעזר במסכת סקי וצעיף כדי להגן על הפנים והצוואר.

  • לרוב חלקי ישראל הבעיה בימי גשם היא כיצד לא להתחמם יתר על המידה מתחת למעיל. יש לאפשר איוורור ולהקפיד על נסיעה מתונה השומרת על טמפרטורת הגוף. כדאי ללבוש רק חולצה קצרה מתחת למעיל. אפשר גם לקנות מעיל גשם נושם שישאיר אתכם יבשים וללא חימום יתר.

 

שימו לב: הגשם גורם לראות לקוייה, המקשה על הרכיבה, מגדילה את הסיכוי להחלקה ואת הסיכוי לתאונות. 

  • נסיעה איטית וזהירה יותר בימי גשם מקטינה את הסיכון מפני החלקות ופגיעת מכוניות.

  • מומלץ להצטייד בפנסים, מחזירי אור למינהם ולהיזהר במיוחד בצמתים.

 

רכיבה בעומס חום

במדינות חמות, כמו ישראל, נסיעה באופניים יכולה לגרום לעומס חום על הגוף ולהזעה, במיוחד בעונות החמות.

 

מומלץ:

  • לאמץ סגנון של רכיבה איטית ונינוחה.  כך הדופק שומר על ערכים סבירים.

  • העדיפו את השעות החמות פחות  (מוקדם בבוקר/ ערב).

  • העדיפו מסלולים מוצלים, עם בריזה (לאורך הים). האקלים באזור שבו יש בטון ואספלט, וכן ליד מכוניות ומזגנים, חם יותר עקב קיומו של אי חום עירוני באזורים אלה. לעומת זאת הטמפ' באזור רווי עצים וצמחיה (כמו פארק) נמוכה בדר"כ ב-2 עד 5 מעלות. גם ליד מקווי מים כמו ימים או נהרות הנסיעה קרירה יותר.

  • לבוש מתאים לקיץ: חולצה דקה/מנדפת, כובע, משקפי שמש, בקבוק מים קרים. 

  • מקלחת או מקלחת מגבונים במקום העבודה או בקרבתו (לדוגמה במכון כושר באזור).

  • לקחת בחשבון שלקסדות יש פתחי אוורור שעלולים בתנאים של קרינה חזקה לחשוף  את ראשכם. בנדנה וקרם הגנה מומלצים.

  • רכיבה בכיוון אחד - מתאים למשתמשי אופניים מתקפלים, לתופסים טרמפ עם חבר לעבודה הנוהג ברכב עם מנשא, לבוחרים להגיע לעבודה ביום ראשון עם אופניים ולחזור מהעבודה באופניים ביום שני וכו'

 

הרשויות יכולות להקל על הרוכבים בקיץ באמצעות:

  • אימוץ סעיף המקלחות במקומות העבודה מתוך הצעת החוק לעידוד תחבורת אופניים אותה יזמה העמותה.

  • שתילת עצים לאורך שבילי אופניים להצללה ולמיזוג אוויר מקומי.

  • עידוד שינוי של נורמות חברתיות הקשורות בקוד לבוש במקום העבודה.

ציוד נלווה לאופניים העירוניים

anchor-bike-equipment

בנוסף לשני הגלגלים והכידון הקיימים באופניים שלכם, כדאי לוודא שיש לכם גם:

פנסים

פנס לבן מקדימה ופנס אדום מאחור הם ציוד חובה על פי חוק. שימוש בפנסים משפר את נראות הרוכב בשעות החשכה ומאיר את דרכו.

פעמון

פעמון (או צפצפה) הוא ציוד חובה על פי חוק, ומנסיון, מסייע בהפחתת תאונות עם משתמשי דרך אחרים. 

סבל / סלסלה

אלו שאינם מעוניינים להזיע ולרכוב עם תיק גב, ובכל זאת סוחבים משקל משמעותי, יכולים להצטייד בסבל או סלסלה על גבי הגלגל הקדמי או האחורי.  

 

מראה

רוכבים רבים ממליצים על מראה המחוברת לכידון כאמצעי להגברת הבטיחות. אחרים מעדיפים מראה המתחברת לקסדה, המספקת שדה ראיה רחב יותר. אנחנו ממליצים, להמנע מעקיפות מיותרות.

מגיני בוץ

הרוכבים בימים גשומים לומדים להעריך את מגיני הבוץ, המפחיתים את הנתז מגלגלי האופניים למכנסיים.

מגן שרשרת

אם הלוק של רכיבה עם מכנס ימין מופשל כדי למנוע את שימונו במגע עם השרשרת, קוסם לכם, אתם יכולים לוותר על מגן שרשרת. פתרון רווח אחר הוא גומיות למכנסיים המצמידות את המכפלת לרגל.

רגלית

מקלה על חניות ועל עצירות לטווח קצר.

להורים - מושב לילד

מושב לילד המתחבר לאופניים מתאים לילדים מגיל שנה עד לכל היותר גיל שמונה. הקפידו על חגירת הילד למושב ועל חבישת קסדה לראשו.

 

בגוד זוהר

אפוד זוהר (בצבע צהוב) משפר את נראות הרוכב בשעות החשכה. ישנם דגמים מנדפי זיעה וחולצות זוהרות.

 

 

מים

מומלץ מאוד להצטייד במים כשיוצאים לרכוב, בעיקר בחודשי הקיץ. ניתן להשתמש בבקבוק אותו אפשר להכניס למתקן יעודי על השלדה, או בשלוקר הנכנס לתיק.

מנעול

מומלץ להצטייד במנעול שרשרת ומנעול U שיסייעו להישרדות האופניים שלכם.

לפרטים נוספים לגבי צורת הנעילה המומלצת

קסדה

למרות שקסדה היא לא חובה (למבוגרים ברכיבה בעיר) אנחנו ממליצים תמיד לרכוב עם קסדה על הראש!

התאמת האופניים לרוכב

anchor-finding-a-bike

אופניים שאינם מותאמים למידת הרוכב עלולים ליצור אי-נוחות ובעיות בריאותיות, עקב לחצים על איזור המפשעה, הגב, הצוואר ופרקי כף היד.

 

הכלל הראשון והחשוב ביותר לביצוע התאמות שונות לאופניים הוא שהרכיבה צריכה להיות נוחה עבורכם. כמו כן, לכל רוכב העדפה משלו: רוכבים ספורטיביים (כביש/שטח) יעדיפו לרכוב מהר יותר וירצו לשבת כשהגב כפוף קדימה, בתנוחה אווירודינמית (כשהישבן גבוה והראש נמוך). יוממים ומטיילים יעדיפו תנוחת רכיבה זקופה עם מינימום עומס על הגב והצוואר.

 

חשוב לבצע את התאמת האופניים באופן הדרגתי: בכל פעם לשנות בס"מ (ואפילו במילימטר עד מילימטרים בודדים) כדי להרגיש כיצד השינוי משפיע על תנוחת הגוף, ולתקן בהתאם. כאן מדובר בניסוי ותהייה עד להגעה לפוזיציה נוחה ובריאה על האופניים.

 

גובה אוכף האופניים

רבים, בעיקר ילדים ורוכבים מתחילים, רוכבים כשאוכף האופניים נמוך מאוד וכפות הרגליים קרובות לקרקע. אמנם כך העצירה קלה יותר, אך הברכיים מכופפות יתר על המידה ומונעות מינוף ברכיבה. הגבהת המושב תקל על פעולת הדיווש באופן משמעותי. אבל שימו לב, אוכף גבוה מידי עלול לגרום לכאבים באיזור המפשעה.

 

רוכבים חסרי נסיון עלולים למצוא את הישיבה על האוכף כחוויה מכאיבה. ככל שצוברים יותר שעות אוכף, הכאבים נעלמים. יחד עם זאת, כדאי להשקיע במציאת כסא מתאים, אותו ניתן לכסות בשלבים הראשונים בכיסוי ג'ל שמרכך את החוויה.

 

התאמת האוכף לרוכב מנוסה:

שבו על האוכף כשהאגן ישר. כאשר הדוושה בנקודה הנמוכה ביותר, הניחו את כף הרגל עליה. תדעו כי מצאתם את הגובה המתאים כאשר הברך כמעט ישרה והאגן אינו נע לכיוון הדוושה. בזמן רכיבה מדוושים עם קדמת כף הרגל, כך שהברך מכופפת לזווית בין 10 ל-20 מעלות, בנקודה הנמוכה ביותר.

 

התאמת האוכף לרוכב מתחיל:

בצעו תהליך דומה, אך הנמיכו את האוכף עד לגובה בו תרגישו בטוחים.

 

חשוב לוודא כי כאשר אתם על האוכף:

1. ניתן להגיע בצורה נוחה עם קצה הרגל (שמאלית או ימנית) לקרקע.

2. (ניתן לבדוק מול המראה) כאשר הרגל על הפדאל במצבו הנמוך ביותר, זוית הברך אינה עולה על 150 מעלות (לדוגמא, רגל מתוחה=180 מעלות הינה מצב לא תקין - כלומר האוכף גבוה מדי).

 

כיוון אופקי של אוכף האופניים

כאשר מוטות הדוושות נמצאות במצב אנכי זו לזו, פיקת הברך הקדמית אמורה להיות בדיוק מעל לקצה מוט הדוושה (בחיבור בינו לבין הדוושה). כדי לתקן זאת, יש להזיז את המושב קדימה ואחורה. כאן כדאי (כאמור) לעשות שינויים של מילימטרים בודדים עד שמגיעים לתנוחה אופטימלית.

כלל אצבע אומר כי קצהו הקדמי של האוכף צריך להיות בדיוק מעל (או לכל היותר כחמישה סנטימטרים מאחורי) ציר הסיבוב של הפדאלים.

כיצד נמדוד זאת? בצורה פשוטה, קישרו חפץ/משקולת לקצה חוט, ותנו לו להיתלות בצורה אנכית מקצה האוכף (החזיקו את קצה החוט צמוד לקצה הקדמי של האוכף). הקו האנחי שנוצר יעבור באזור ציר סיבוב הפדאלים וכך תדעו אם כלל האצבע מתקיים.

 

איזון אוכף האופניים

על המושב להיות מאוזן ולא נוטה קדימה או אחורה. במידה והמושב לא נוח, בדקו מושבים רחבים יותר. ניתן להשתמש בפלס ע"י הצבת ספר/סרגל על האוכף ועליו את הפלס, ולתקן עד שמגיעים לאיזון אופקי. ברם, מדובח בנוחות ולכן גם אם האוכף לא "מפולס" אבל אתם מרגישים עליו נוח - זה העיקר.

 

רוחב האוכף

עצמות האגן אצל כל אחד ואחד מאיתנו שונות ברוחבן. על מנת לדעת מה רוחב האוכף שאתם צריכים, יש לקחת בצק/פלסטלינה/חול ולשבת עליו (עם תחתונים/טייטס/בגד-גוף) על מנת שעצמות האגן ישאירו על משטח הישיבה (לאחר שתקומו) גומות שאת המרחק ביניהן (מנקודה הכי עמוקה לנקודה הכי עמוקה) תוכלו למדוד במילימטרים. רוחבים אופייניים נעים בין 130 מילימטר לבין 150 מילימטר.

 

זווית הגב

על הכידון להיות מכוון כך שתוכלו להישען עליו בנוחות. אם אתם נשענים קדימה ומפעילים לחץ לא רצוי על הגב ומפרקי הידיים, עליכם להחליף כידון, או שאתם זקוקים לאופניים עם שלדה קטנה יותר.

ככל שתשבו זקופים יותר כך יגבר החיכוך עם האוויר ומהירותכם תרד, ומצד שני תגבר נוחות הרכיבה. רוכבי עיר יעדיפו לרוב, ישיבה זקופה.

 

אורך מוטות הדוושות

גודל מוט הדוושה תלוי בגובה הרוכב, וקובע אם תפעילו כוח רב יותר בזמן הדיווש או שתדוושו יותר. בקצב רכיבה איטי, מומלץ לדווש בקלות ובמהירות ולא בכוח. זאת כדי למנוע לחץ לא רצוי על הגידים והמפרקים.

 

התייעצות עם מומחים

ישנם מומחים רבים בענף האופניים, ביניהם הרוכבים האגדיים עמוס וולף ודויד רזניק, איתם אפשר (וכדאי להתייעץ) ברגע שאתם מבלים זמן רב על האוכף בצורה מקצועית - וזאת על מנת לא ליצור נזקים לגופכם:
- עמוס וולף

דוד רזניק
התאמת אופניים לרוכב

חשיבות התאמת אופניים לרוכב

כיוון תנוחת הרוכב

6 כללים בבחירת והתאמת אופניים לרוכב

כיצד מתאימים אופניים לרוכב?

תקינות האופניים

anchor-maintenance

כדי להפוך את הנסיעה לנעימה ובטוחה, יש לתחזק את האופניים. את רוב התחזוקה השוטפת, ניתן לעשות באופן עצמאי והיא אורכת דקות בודדות (כך ניתן לחסוך זמן יקר והוצאות כספיות ע"י טיפול ביתי פשוט):

 

תחזוקה תקופתית

בדקו את תקינות הפנסים, מחזירי האור וכבלי המעצורים. הזליפו טיפת שמן על השרשרת, ודאו את תקינות ההילוכים ושהברגים מחוזקים כהלכה. בנוסף, שמרו על האופניים נקיים, עברו עליהם עם מטלית לחה (על השלדה, מזלג, קסטה, שרשרת, כבלי ההילוכים והבלמים, החישוקים, הצמיגים, מוט האוכף והאוכף) אחרי רכיבות ממושכות/מלוכלכות וכך תשמרו על ערך האופניים ועל הבטיחות שלכם.

 

כבל הבלמים

לחיצה על המעצור צריכה לגרום לבלימת האופניים באופן מיידי. עם הזמן הכבל משתחרר ויש למתוח אותו מחדש. כבל משוחרר מאריך את זמן הבלימה. את הכבל מותחים על ידי סיבוב בורג מיוחד בכידון. למתיחה 'רצינית' יש צורך במפתח אלן. מומלץ לבדוק את מצב הבלמים לפחות פעם בחודשיים. בנוסף, יש לדאוג לשמן כראוי את הכבל (בנקודות בהן הכבל נכנס אל תוך המוליך) - כדאי להשתמש בגריז פשוט ע"י מריחת שכבה דקה על הכבל באזור החיבור עם המוליך, ולחיצה על הבלם כמה פעמים על מנת שהגריז ייכנס פנימה אל תוך המוליך.

 

לחץ אוויר תקין בגלגלים

צמיג לא מנופח יגרום לנסיעה איטית יותר, יגביר את מאמץ הדיווש ויגדיל את הסיכוי לפנצ'ר. אם חסרה כמות גדולה של אוויר בצמיג הקדמי, אתם עלולים להתהפך בפניה חדה. רצוי לנפח את צמיגי האופניים פעם בחודשיים, בהתאם ללחץ האוויר המצויין על הצמיג.

את הגלגלים אפשר לנפח בתחנות דלק, פנצ'ריות, חנויות אופניים או באמצעות משאבה פרטית.

 

פנצ'רים 

ניתן להימנע מהם כמעט לחלוטין על ידי רכיבה באופני עיר בעלי צמיגים רחבים. אופני כביש הם מהירים יותר, אך נוטים להתפנצ'ר בקלות. חומר נגד תקרים (ג'יפה) יצמצם את הסיכוי לפאנצ'ר, אבל יהפוך את הגלגלים לכבדים יותר. גם פס גומי בין הפנימית לצמיג מועיל בהגנה על הצמיג.

 

גלגלים

שימו לב שהגלגלים מסתובבים בצורה ישרה. "שמיניות" עלולות לפגוע ביכולת הבלימה ולהאט את מהירות הרכיבה. השמיניות נוצרות, בדרך כלל, בגלל ירידה ועליה ממדרכות/מדרגות גבוהות. לפיכך, אחת לחודש יש לוודא כי הגלגלים מאוזנים ואין שמיניות - פשוט לסובב אל מול נקודת ייחוס כגון רפידות הבלמים. אם יש שמיניה יש לגשת לחנות אופניים על מנת לאזן את הגלגל. זיכרו כי גלגל שאינו מאוזן - מסכן את בטיחותכם.

 

שרשרת

תקינות השרשרת חשובה שכן היא זאת שמעבירה את הכוח מרגליכם אל הגלגל האחורי. אחת לשבוע-שבועיים יש לנקות את השרשרת עם מטלית פשוטה (או לחה) ולוודא שאינה חלודה מדי (למשל אם משאירים את האופניים בחוץ / בגשם, הדבר מקצר את חיי השרשרת אם לא מנקים אותה בצורה תכופה). יש לשמן את השרשרת באמצעות שמן שרשרת ייעודי - שימון (קל בלבד) אחת ל-4 או 5 רכיבות. כיצד ניתן לדעת כי השרשת משומנת דיה? מעבירים אצבע נקייה בחלק הפנימי (שנוגע בגלגש) לאורך חצי לינק (חוליה), וצריכים לראות על האצבע פס קליל של שמן שנותר על האצבע.

במאמר הבא ניתן לקרוא עוד טיפים על תחזוקת השרשרת החשובה ובנוסף ללמוד כיצד ניתן לדעת אם הגיע הזמן להחליף שרשרת לחדשה באמצעות סרגל פשוט: http://bikepanel.com/p/3942

 

חנויות אופניים

חנויות אופניים מציעות פעולות תחזוקה שונות. מומלץ למצוא חנות אופניים המספקת שירות מקצועי ואמין בקרבתכם, אליה תוכלו לפנות במקרה של תקלה מורכבת יותר.

 

התייעצות עם מכונאי אופניים מקצוענים

קיימת קבוצה (פורום) בפייסבוק, בה מיטב המומחים ישמחו לענות לכל שאלה שיש לכם הקשורה באופניים ותחזוקתם - הצטרפו והעשירו את היידע הנצבר בעזרתכם ובעזרת השאלות שלכם:
https://www.facebook.com/groups/bicycle.mechanics/

 

יש לכם טיפים נוספים? נשמח לצרף אותם office@bike.org.il

היגיינה אישית

anchor-hygeine

רבים נרתעים מלהגיע לעבודה ברכיבה על אופניים בגלל החשש מ"להגיע מזיעים".

 

להם אנחנו מציעים:

  • לא להתחיל לרכוב למשרד באוגוסט. חודשים אוקטובר עד מאי מספקים לא מעט הזדמנויות לרכיבה במזג אויר נוח.

  • לא לסחוב תיק על הגב. ולהניח אותו על סבל, (קשור או בתיק) / בסלסלה.

  • לרכב עם חולצה מנדפת, להצטייד בסט נקי של בגדים.

  • רכיבה בשעות הבוקר המוקדמות (עד 08:00),  מפחיתה משמעותית את ה"סיכון להזעה".

  • מקלחת במקום העבודה (למי שיש) היא עניין של דקות ספורות. הרוכבים לעבודה מדווחים על תחושה משמעותית של רעננות אחרי רכיבה ומקלחת,  בניגוד לתחושות של אלו המגיעים לעבודה אחרי חצי שעה של עמידה בפקק.

  • "מקלחת מגבונים" / מקלחת צרפתית (בכיור) עשויה להיות פתרון מספק למי שמאמץ רכיבה נינוחה.

 

עד שסעיף המקלחות במקומות עבודה, בהצעת החוק אותה יזמה העמותה, ייושם, צוות רוכבים לעבודה ישמח לסייע לכם בהפיכת מקום העבודה לידידותי יותר לאופניים, ובזיהוי פתרונות לחסמים המונעים ממכם לרכוב, בינהן סוגיית המקלחות.

לפרטים נוספים: bike2work@bike.org.il

bottom of page