זזים לבית הספר
מטרת התוכנית
המציאות היום יומית, בה הורים מסיעים את ילדיהם גם כשהמרחק מהבית לבית ספר הוא 5 דקות הליכה, כשב-07:50 בבוקר, על המדרכה שמול בית הספר (בכל עיר, בכל בית ספר) חונים הורים לחוצים, ובין המכוניות המעשנות צועדים ילדים, לא בריאה ומסוכנת. את המציאות הזאת צריך לשנות!
"זזים לבית הספר" הינה פרויקט המקדם הליכה רגלית לבית הספר כאמצעי תנועה בטוח, יעיל ואטרקטיבי עבור ילדים ובכך לצמצם את הסעתם ברכב פרטי לטווחים קצרים, להטמיע אורח חיים בריא מגיל צעיר, להוביל לשיפור פיזי של תשתיות בסביבת בית הספר, לגבש משפחה וקהילה ולתרום לאיכות הסביבה העירונית.
רקע
תוכנית 'זזים לבית הספר' צמחה על רקע פגיעותם של ילדים ובני נוער הרוכבים על אופניים והולכים במרחב העירוני, ולאור הירידה בפעילותם הגופנית השגרתית.
התוכנית מתבססת על עקרון אגף זה"ב של הכשרה מעשית לתלמידים כ"משתמשי דרך אחראיים בהווה וכצרכני תעבורה בעתיד". 'שבילים בטוחים' מייצרת הזדמנות לפעילות גופנית יום יומית בדרך לבית הספר, פעילות אשר מפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות רבות, מפתחת מיומניות חברתיות והתמצאות בסביבה הקרובה, ותורמת להתפתחות תחושת הביטחון העצמי והעצמאות.
בית הספר מהווה במקומות רבים מרכז קהילתי-שכונתי. דרך הפעילות החינוכית של התלמידים ניתן להגיע להורים, שכניהם ולאנשי מקצוע מקומיים. הפעלת התוכנית תתרום להפחתת גודש התנועה בסביבת בית הספר ולצמצום פליטות אגזוזים. התוכנית תגביר את המודעות ברשות המקומית לקיומם של מפגעים בדרך ולצורך בהסרתם, לצורך בפיתוח ובתחזוקת מדרכות וביצירת רשת שבילי הליכה. מכאן, שהתוכנית מהווה מנוף לשיפור חזות הרחובות בשכונה וליצירת מקום שנעים ובטוח להסתובב בו.
סיפורי ההצלחה בעולם מפרוייקטים דומים של 'Safe Routes 2 School' מוכיחים כי שיתוף בין העירייה, ציבור ההורים, התלמידים והמורים בתכנון תורם להתפתחות סביבה בטוחה יותר. יישום תוכניות חינוכיות לעידוד תחבורה פעילה לבית הספר וביצוע שיפורים הנדסיים בסביבת בית הספר מהווים מענה לחסמים פיזיים המונעים הליכה, וכך מגבירים בפועל את מספר הילדים הפעילים גופנית בשגרת היום.
חזקות תוכנית 'זזים לבית הספר'
התוכנית נסמכת על גישה מערכתית בכמה היבטים:
שילוב תכנים חינוכיים ממספר תחומים: זהירות בדרכים, פעילות גופנית יומיומית, תחבורה בת קיימא ומעורבות בקהילה.
התייחסות וטיפול בריבוי גורמים המשפיעים על דפוסי התנועה של ילדים ונוער, לדוגמא: עמדות הורים, משקל הילקוט, תכנון עירוני, בטיחות בדרכים ומדיניות בתי הספר והרשויות.
התכנית מאפשרת שיתוף פעולה בין הרשות המקומית, בית הספר, ההורים, התלמידים וארגונים רלוונטים בתהליך של עידוד תחבורה פעילה לבית הספר.